Anouk van Pelt

Vrouwe Jacoba

In de zomer van 2006 vierde Woudrichem feest. Ter gelegenheid van 650 jaar Stadsrechten werd de vesting het laatste weekend van augustus teruggebracht naar de tijd van toen met Middeleeuwse taferelen, oude ambachten en visserskoren. De straten waren bedekt met stro, de visafslag op d’n Bol was geopend en er werd vis gebakken op ouderwetse potkachels. Op het water veel reuring met zalmschouwen en oude slepers in de historische haven. In de aanloop naar en tijdens de festiviteiten verrichtte burgemeester Petter diverse officiële handelingen, van het overhandigen van een cheque en de start van de zeepkistenrace tot een chique diner met de Rotary en het ontvangen van de commissaris van de Koningin, mevrouw Hanja Maij-Weggen. Hij werd daarin bijgestaan door de 7-jarige Anouk van Pelt die de rol van Jacoba van Beieren had gekregen.

Anouk had handenvol werk, op klompjes en gehuld in klederdracht die haar oma had gemaakt. Iedere keer weer moest ze de door Jaap Hartman ontworpen bronzen scepter omhoog houden, een beeldje van 1 kilo zwaar en 30 centimeter hoog. Als de activiteiten plaatsvonden onder schooltijd kreeg ze daarvoor vrij. Apetrots vertelde ze dan de volgende dag wat ze weer beleefd had. Haar plakboek is een lust om te zien. Anouk genoot met volle teugen, al was het wel vermoeiend. Tijdens een interkerkelijke herdenkingsdienst in de kerk viel ze in slaap tussen wethouder Roël en burgemeester Petter in. “Beloof je plechtig dat je er over 50 jaar ook weer bij bent?”, vroeg hij.

Anouk van Pelt is nu 21. Na de Eben Haëzer en het Altena College ging ze Interieur studeren aan de Creatieve Vakschool in Utrecht. Momenteel is ze tweedejaars student aan de Kunstacademie in Den Bosch waar ze de opleiding Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp volgt. Tot 2036 behoudt ze de rol van Vrouwe Jacoba. Dan draagt ze de scepter over aan haar opvolger.

Klik op het portret van Anouk van Pelt om naar de kunstgallerij te gaan.