Emiel Versluis

Emiel Versluis

Over kunstwerken, wilde krokussen en duurzaam groen

In 1999 betrok tuinontwerper Emiel Versluis een middenstandspandje in de vesting Woudrichem. De voormalige slagerij werd omgetoverd tot woonhuis en ontwerpbureau Vis à Vis Ontwerpers.
Samen met Margo van Beem ontwerpt hij tuinen en interieurs voor particulieren en bedrijven in de wijde omtrek. Veelzijdig, met passie en milieubewust, want ze maken gebruik van duurzame materialen en natuurrijke beplantingen.
Kennis en ervaringen wisselen ze uit met ecologische vakgenoten van Vakgroep Wilde Weelde voor het ontwerpen, aanleggen en beheren van de mooiste tuinen waar aandacht is voor plant, dier en mens.

Omdat Emiel Versluis zo gecharmeerd is van het vestingstadje wilde hij iets terugdoen. Zeker tien edities zat hij daarom in de organisatie van de Kunstroute.
Hij vond het leuk om een unieke wandelroute door de vesting Woudrichem uit te stippelen en kunstenaars te voorzien van sfeervolle expositieruimtes, soms buiten op locatie.
De vesting is bij uitstek geschikt om kunst en cultuur te combineren en de bewoners die hun huis beschikbaar stelden waren net zo enthousiast als hij.

De expertise van ontwerpbureau Vis à Vis is ingezet om de vesting op te fleuren en wat meer kleur te geven. Samen met Goof van Vliet richtte Emiel Versluis Woerkumer Weelde op en maakte voor de wal een verwilderingsbollen plan.
Bollen zoals boerenkrokus, wilde narcis, winterakoniet, bostulp, boshyacint en sneeuwklokje zijn door inwoners van de vesting ingeplant.
Op de ravelijnen bij de Koepoort en de Schapendam zijn fruitbomen geplant waar in de toekomst prachtige appels, peren en noten aan zullen hangen.
Een lust voor het oog en tegelijkertijd een bijdrage aan de biodiversiteit. Emiel Versluis wil de leefomgeving van het vestingstadje nog iets mooier maken en de natuur terugbrengen bij de mensen.
In plaats van een bloemetje op tafel, bloemen op de wal waar iedereen van kan genieten.

Klik op het portret van Emiel Versluis om naar de kunstgallerij te gaan.