Jos Korthout

Stadsgids, afvalraper, politiek betrokken en levenscoach

Na jaren te hebben gevaren ging Jos Korthout in 1978 aan wal om mensen te helpen, in de breedste zin van het woord. Hij werd sociaal pedagogisch hulpverlener, begeleidde en behandelde verstandelijk gehandicapten, verslaafden en gedetineerden. Jarenlang werkte hij in tehuizen, psychiatrische ziekenhuizen, een TBS-kliniek en ambulant. Als Levenscoach helpt hij mensen die geen uitweg meer zien, zich verder willen ontplooien of zich willen laten bijstaan in moeilijke kwesties.

Jos Korthout is al ruim veertig jaar gelukkig getrouwd, vader van drie kinderen en opa van drie. Zijn vrije tijd besteedt hij onder meer aan de lokale politiek. Tientallen jaren was hij promotor en voorzitter van de PvdA, tegenwoordig is hij op de achtergrond actief voor Progressief Altena. Want hij heeft het beste voor met zijn mooie gemeente.

Pak ‘m beet 10.000 toeristen heeft hij al rondgeleid in het pittoreske Woudrichem. Als echte Woerkummer en lid van het Stadsgidsengilde verhaalt Jos Korthout graag over het verleden en heden van de vesting en haar bewoners. Hij is trots op zijn stad, draagt dat uit en waakt over het cultureel historisch erfgoed. Ook is hij initiatiefnemer geweest om Woudrichem aan te merken als Fairtrade gemeente, niet in de laatste plaats vanwege zijn interesse in ontwikkelingssamenwerking.

Jos Korthout maakt zich grote zorgen over vrede, veiligheid en milieu en wil een steentje bijdragen. Vandaag de dag loopt hij met prikstok en afvalzak door Woudrichem om zwerfafval op te ruimen. Met vrienden bekommert hij zich over het Woerkums strandje, met universitair docent en onderzoeker Li An Phoa streeft hij naar een drinkbare rivier en met de gemeente zoekt hij naar mogelijkheden om het bewustzijn bij mensen te vergroten.

Jos Korthout is eigenzinnig en betrokken, met het hart op de goede plaats. Een man met ambities en een droom dat de omgeving ooit het verlengde wordt van onze huiskamer, net zo schoon en opgeruimd.

Klik op het portret van Jos Korthout om naar de kunstgallerij te gaan.