Rob en Aleid van Helleman

Omzien naar anderen

Het parkeerprobleem in de vesting was voor Aleid van Helleman begin jaren tachtig reden om zich in te zetten voor Woudrichem. Ze legde samen met enkele andere Hoogstraatbewoners een alternatief plan op tafel bij de gemeente maar kreeg nul op het rekest. Aleid liet het er niet bij zitten en legde het probleem voor aan de Commissaris van de Koningin en later aan de Hoge Raad. Het duurde vijf jaar voor de uitspraak er lag. Aleid ging nogmaals met de gemeente om de tafel. Ze trof nu andere mensen die wel open stonden voor hun plan en na één kopje koffie was het parkeerbeleid geregeld.

Aleid van Helleman wil graag iets voor anderen betekenen. Ze heeft haar werkzame leven in het onderwijs doorgebracht als taaldocent en viel in als juf op de basisschool in Woudrichem. Aleid is inmiddels met pensioen maar geeft nog altijd bijles. Ze leert volwassenen lezen en schrijven en haalt veel voldoening uit het werk. Schrijven deed ze zelf voor ‘t Poortaol, de nieuwsbrief voor de vestingbewoners met reportages en geschiedkundige artikelen.

Rob van Helleman was directeur van de Lemmenskamp van 1981 – 1993 waarna hij voor Altenahove ging werken. Inmiddels is hij met pensioen, maar stilzitten doet hij niet al staat het dansen met zijn dochter wegens een blessure even op een laag pitje. Rob en Aleid zijn vrijwilliger in het Gasthuis in Gorinchem. Tevens werkt hij voor Seniorweb. Elke woensdagochtend is hij aanwezig in de bibliotheek om computerproblemen op te lossen voor ouderen. Daarnaast is Rob betrokken bij het transport van het Woerkumer Bier. Hij leidt een koortje, doet de weekendboodschappen met zijn voormalige buurvrouw en zorgt samen met Aleid voor honden en katten van vrienden en familie.

Twee mensen die naar anderen omzien. Een duwtje in de rug is soms zo logisch, maar een kleine moeite is nog altijd een groot plezier!

Klik op het portret van Rob of Aleid van Helleman om naar de kunstgallerij te gaan.